maanantai 25. kesäkuuta 2018

Tärkeät palaset osa 2: Ville Vahalahti Lukko



Hyvää maanantaita ja viikon alkua taas kaikille tasapuolisesti!


Pahoittelut heti alkuun, että blogi on ollut hiljaisena melkein viikon ajan.
Tähän on ollut syynä yksinkertaisesti se, että on ollut niin paljon kaikkea muuta ja kun juhannuskin painoi päälle niin päätin, että otan nyt rennosti koko viikonlopun enkä stressaa mistään asioista turhan takia.
Joskus pitää vain unohtaa kaikki ja ottaa rennosti, sen juuri viikonloppuna tein ja olen tyytyväinen siihen.
Säät olivat juhannuksena ainakin täällä suunnalla todella kehnot, mutta toivottavasti juuri siellä missä sinä juhannuksesi vietit oli kelit kohdillaan.
Ja totta kai juuri kun tänään maanantaina oli palattava vapailta takaisin sorvin ääreen, niin eiköhän juuri silloin ala aurinko taas paistamaan täydeltä taivaalta, niin meikäläisen tuuria...


Mutta nyt pidemmittä puheitta siirrytään päivän aiheeseen, joka on Tärkeät Palaset juttusarjan toinen osa.
Tänään käsittelyssä Rauman Lukon kokenut laituri Ville Vahalahti.


Kun puhutaan liigan kokeneista pelaajista ja suunnan näyttäjistä koko sarjalle, ei tässä keskustelussa voi olla sivuuttamatta 40-vuotiasta liigan ikonia Ville Vahalahtea.
Vahalahti on pelaaja, joka on nähnyt liigaa jo huikean 19 kokonaisen kauden ajan.
Todella harva pelaaja on pelannut yhtä huikeaa uraa liigassa ja on muistettava että Vahalahden ura liigakaukaloissa jatkuu edelleen myös ensi kaudella.
Syksyllä Vahalahti aloittaa jo 20. kautensa liigassa mikä tuntuu allekirjoittaneestakin melko uskomattomalta.
Väliin Vahalahdelta löytyy ainoastaan yksi reissu liigan ulkopuolelle, kun hän pelasi yhden kauden ruotsissa.


Kokemus, jota Vahalahti tuo Lukolle on korvaamaton osa mietittäessä Raumalaisten menestysmahdollisuuksia alkavalla kaudella.
Yli 900 liigaottelua ja neljä suomenmestaruutta TPS:n paidassa on huima suoritus ja siihen kun vielä lisää sen, että hän on säästynyt todella hyvin pahemmilta loukkaantumisilta, sekä pelannut nämä kaikki liigaottelut ainoastaan kahdessa liigaseurassa TPS:ssä ja Lukossa tekee se urasta entistä upeamman.
Vahalahti oli poissa viime kaudella runkosarjan lopun, mikä näkyi eittämättä Lukon otteissa.
Lukossa on monia kokeneita pelaajia, mutta siitä huolimatta nostan kuitenkin Vahalahden tärkeimmäksi yksittäiseksi pelaajaksi.
Vaikka loukkaantumiset viime kaudella vaivasivat olen sitä mieltä, että täydessä kunnossa ollessaan Vahalahti pystyy edelleen pelaamaan kovalla tasolla, vaikka ikää on jo mittarissa ja jalat eivät enään ole takavuosien terässä.
40 otteluun viime kaudella 23 pistettä on kuitenkin osoitus siitä, että laiturin ei vielä kannattanut nostaa luistimia naulaan.


Lukon ylivoima oli varsinkin kauden loppupuolella erittäin tahmeaa ja Vahalahdella on siinä alkavalla kaudella tärkeä rooli, varsinkin kun Teemu Ramstedt ei enään jatka Raumalaisten riveissä tulevalla kaudella.
Kovissa paikoissa on Vahalahti ollut uransa aikana monia kertoja ja se tuo varmasti tiettyä rauhallisuutta Lukon pelaamiseen.
Vahalahti on iskenyt liigauransa aikana tukun todella tärkeitä maaleja ja silloin yleensä kun Lukko on konkarilta tehoja toivonut, Lukko on myös niitä saanut todella kiitettävästi.
Jos otetaan laskuista pois viime kausi joka oli loukkaantumisen takia pilalla, on Vahalahti takonut Raumalaisten paidassa pisteitä neljän kauden aikana huikeat 194 kappaletta.


Kun katsoo Lukon tulevan kauden rosteria ja arvailee ketjukoostumuksia, sijoittaisin Vahalahden samaan ketjuun vahvan loppukauden pelanneen Arttu Ilomäen, sekä viime kauden Lukon parhaan maalintekijän Janne Keräsen kanssa.
Perustelen tätä sillä, että jos Vahalahti pysyy kunnossa koko kauden on hän edelleen kova ase Lukolle pisteiden tekijänä.
Vahalahden maalinteko on ehkä hiukan taantunut aikaisemmista kausista, mutta rauhallisuus kiekon kanssa sekä peliäly tuovat hänelle edelleen pisteitä hyvällä tahdilla.
Ilomäki ja Keränen ovat luisteluvoimaisia pelaajia, joten Vahalahden olisi helppo pelata tässä kolmikossa ja jakaa kiekkoa eteenpäin.


Vahalahti tekee kentällä lähes järjestäen oikean ratkaisun, eikä hätäile kiekon kanssa.
Lukon todellinen alamäki sai kunnolla vasta tulta alleen, kun Vahalahti loukkaantui ja lupaavalta näyttänyt suora pudotuspelipaikka lipesi Raumalaisten käsistä ratkaisevalla hetkellä.
Vahalahden puuttuminen myös pudotuspeleistä oli myös kova isku Lukolle ja konkarin puuttuminen kokoonpanosta näkyi omasta mielestäni Raumalaisten pelaamisessa.
Vaikka aina sanotaan että "ei sota yhtä miestä kaipaa", niin kyllä Vahalahtea olisi sodassa keväällä vain tarvittu.
107 Playoffottelun kokemus olisi ollut Lukolle kullanarvoinen ja olisi voinut auttaa Raumalaisia nousemaan vielä taistelemaan Ässät sarjan voitosta pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.


Alkavalla kaudella Vahalahti terveenä ollessaan tulee oman näkemykseni mukaan siivittämään Lukon pudotuspeleihin vaisun viime kauden jälkeen.
Tehoja odotan mieheltä edelleen ja uskon, että kaiken osuessa kohdalleen tehoja tulee myös syntymään.

Mielenkiinnolla seurailen myös sitä, että kuinka kauan Vahalahti uraansa aikoo vielä jatkaa.
Itse näen, että hän voisi jatkaa uraansa vielä alkavan kauden jälkeenkin, riippuen tietysti vammoista ja halusta pelata.
Selvää kuitenkin on, että hän on nyt jo liigalegenda ja tullaan pelaajauran päätyttyä muistamaan vielä pitkän aikaa.

Tässä oli tämänkertainen osani Tärkeistä Palasista.
Seuraavassa osassa käännetään katseet Mikkelin suuntaan ja otetaan käsittelyyn Jukurien maalivahti Sami Rajaniemi.

Hyvää viikon jatkoa kaikille!


Kiekkoprofessori
Joona





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti