keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Tärkeät palaset osa 1: Tommi Santala HIFK



Oikein hyvää keskiviikkoa kaikille tasapuolisesti ja tervetuloa taas uuden blogin pariin!

Viikonloppu tuli ja meni taas nopeasti, vaikka tuntui että juurihan aloin vasta päästä vapaan fiilikseen kun töihin oli taas maanantaina palattava.
Sain kuitenkin hyvin levättyä ja jaksaa taas painaa hyvin viikon läpi.
Jalkapallon MM-kisatkin kun ovat alkaneet pyöriä, niin se on itselle hyvä rentoutumiskeino liikunnan lisäksi.

Liigan kausiennakkosarja seuroista on nyt pienellä tauolla, mutta blogi ei suinkaan jää laakereilleen lepäilemään.
Kuten edellisessä postauksessani teille lupasin, alan tänään kirjoittamaan uutta juttusarjaa mikä kantaa nimeä tärkeät palaset.
Tässä juttusarjassa tulen kertomaan aina yhdessä osassa omaa näkökulmaani yhdestä pelaajasta, joka on joukkueelleen tärkeä alkavaa kautta ajatellen niin pelillisesti, kuin myös henkisellä tasolla.
Käsittelen tässä kokonaisuudessa yhden pelaajan joka ikisestä seurasta ja kerron minkä takia pidän itse juuri kyseistä pelaajaa tärkeimpänä palasena joukkueelleen alkavalla kaudella.

Tässä ensimmäisessä osassa otan käsittelyyn HIFK:n kesän kenties ehkä kovimman kaappauksen kokeneen Tommi Santalan.

Santala on omaan silmään Helsinkiläisten hankinnoista ehdottomasti nimekkäin.

Yli 300 liigaottelun, ja yli 400 NLA ottelun kokemus on todella arvokas HIFK:lle tulevalla kaudella, Lisäksi Santalalla on kokemusta myös  Pohjois-Amerikasta 186 ottelun verran.
38-vuotias keskushyökkääjä on omissa papereissani HIFK:n selvä ykkössentteri ja hyökkäyksen kiekollinen johtaja tulevalla kaudella, varsinkin kun Helsinkiin alun perin hankittu Antti Suomela lähtee Pohjois-Amerikkaan tavoittelemaan paikkaa NHL:stä San Jose Sharksin riveistä.

Aloin seuraamaan Santalan uraa edesottamuksia kaudesta 2007-2008 lähtien, jolloin hän teki Jokereissa tuhoisaa jälkeä samassa ketjussa Ville Leinon kanssa.
Sentteri mätti pelaamassaan 56 runkosarjaottelussa 58 pistettä ja myös pudotuspeleissä tahti oli kovaa, jolloin hän tehtaili 13 ottelussa 16 tehopistettä.

Santala tuo HIFK:lle paljon kiekollista varmuutta, jota jäi ehkä hiukan kuitenkin puuttumaan viime kaudelta.
Lisäksi kokemus, jota sentteri tuo hyökkäysosastoon joukkueeseen on todella tärkeä asia menestyksen kannalta niin pelillisesti, kuin myös henkisellä puolella.

Ylivoimapelissä Santalan kiekollinen rauhallisuus ja pelinäkemys pääsee eittämättä oikeuksiinsa ja siksi odotan mielenkiinnolla, että miltä HIFK:n viime kaudella suhteellisen tehottomalta näyttänyt ylivoima saa aikaan alkavalla kaudella.
Santala tuo vaihtoehtoja paljon ja oikeakätisenä pelaajana tulee auttamaan pakkopeliä.
HIFK:lla ei oikein viime kaudella ollut hyvää rightin puolen pelaajaa ylivoimapeliin.
Esimerkiksi Joonas Rask heräsi loppukaudesta, mutta alkukaudesta oli erittäin vaikeaa.
Siksi on hyvä, että HIFK sai juuri omasta mielestäni erittäin hyvän pelaajan Santalasta ensi kaudelle.
Toki yksi pelaaja ei kaikkea voi muuttaa, mutta on todella oiva ja varmasti toivottu lisä Helsinkiläisten ylivoimapeliin.

Santalan ympärille tullaan mitä todennäköisimmin rakentamaan HIFK:n ykkösketju ja häneltä odotetaan tehoja niin valmennuksen, kuin kannattajienkin suunnalta eikä varmasti suotta.
Kun HIFK:hon siirtyy nimekäs hankinta häneltä odotetaan aina kovaa tulosta ja uskon, että Santala pystyy nämä saappaat moitteetta täyttämään.
Hän on tehnyt melkein järjestäen joka kausi uransa aikana yli piste per peli tahdilla ja vaikka ikää on jo kiitettävästi niin sama tahti voi hyvinkin jatkua edelleen myös tulevalla kaudella.
Santala pystyy kiekollisen varmuutensa ja pelikäsityksensä ansiosta varmasti jakamaan kiekkoa vauhtiin keskikaistalta laitureille.

HIFK:lla ei ole liikaa sellaisia pelaajia, jotka toisivat joukkueeseen voittamisen kulttuuria ja jotka olisivat uran aikana paljoa voittaneet eikä myöskään Santala lukeudu heihin.
Kokemus Liigasta, Sveitsin pääsarjasta, Pohjois-Amerikasta ja myös ripaus KHL:stä nostavat kokeneen sentterin todella isoon asemaan Helsinkiläisten rosterissa.

Uskon, että Santala hakee viimeistä sinettiä uralleen ja sitä yhtä isoa voittoa.
HIFK:lla on joka kausi yleensä pelaajia, joihin ladataan valtavia odotuksia ennen kauden alkua ja sitten tämä kyseinen pelaaja/pelaajat alisuorittavatkin kauden alkaessa.
Itse henkilökohtaisesti olen kuitenkin sitä mieltä että vaikka Santalalle kohdistetaan eittämättä isoja odotuksia, niin silti hän pystyy ne käsittelemään ja keskittämään ajatuksensa pelkästään olennaiseen.

Oma näkemykseni on että jos Santala pysyy terveenä ainakin lähes koko kauden, niin jälki tulee olemaan varmasti tuhoisaa.
Näkisin hänet ykkösketjun keskellä johon sijoittaisin laidoille Iikka Kangasniemen, sekä ehkä joidenkin mielestä hieman yllättäen Lennart Petrellin.
Siinä olisi oman näkemykseni mukaan ketju, joka voisi tehdä hyvin tulosta ja jossa Santala saisi varmasti tehoja aikaan.
Perustelen tätä sillä, että hyvän pelikäsityksen omaava sentteri näkee kentän ja näkee hyvin missä ketjukaverit menevät.
Petrell raataa illasta toiseen kulmissa ja kaivaa kiekkoja varmasti tulevallakin kaudella.
Hän toisi ketjuun fyysisyyttä ja tekisi tällä näin ollen tilaa Santalalle ja Kangasniemelle.
Pitäisin Kangasniemeä tämän ketjun maalintekijänä ja kaksikko Santala Kangasniemi on alkavalla kaudella sellainen parivaljakko, että kun kaikki osuu kohdalleen tehoja alkaa taatusti syntyä.

Santala tulee olemaan alkavalla kaudella vaikea pideltävä juonikkuutensa ja peliälynsä vuoksi.
Odotan erittäin mielenkiinnolla mitä HIFK:n pelillinen johtaja ja kiekollisen pelin johtohahmo tulee esiintymään, kun kausi polkaistaan käyntiin syyskuussa.

Tässä oli tämänkertainen postaukseni ajatuksiani Tommi Santalasta ja siitä, miten se tulee omasta mielestäni näkymään HIFK:n pelissä alkavalla kaudella.

 Seuraavassa tärkeän palasten osassa käsittelyvuorossa on Rauman Lukon konkari Ville Vahalahti.

Hyvää keskiviikon jatkoa kaikille!


Kiekkoprofessori
Joona













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti