torstai 6. joulukuuta 2018

Sarjat auki- Palvelus suomalaisen kiekon kehittymiselle ja näkyvyydelle




Hyvää torstai- iltaa ja tervetuloa taas pitkästä aikaa uuden blogin pariin!

Heti näin alkuun hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!



Nyt on ollut taas blogin puolella hetken aikaa hiljaista, koska en ole vain yksinkertaisesti keksinyt, että mistä saisin hyvän jutun aiheen.
Olin niin sanotusti mietintä tauolla ja nyt olen taas keksinyt aiheita, joista olen ajatellut kirjoittaa.


Tänään kerron teille oman mielipiteeni asiasta, joka on jo kauan aikaa puhuttanut tavalla tai toisella kiekkoa seuraavia suomalaisia.
Tämä asia pyörii koko ajan ihmisten huulilla ja tästä asiasta on monta näkökantaa, eikä tämän asian pyörittäminen mediassakaan taatusti lopu.


Liiga aukaistava urheilullisuuden nimissä.


Asia, josta siis puhutaan, on liigan aukaiseminen ja sitä kautta urheilullisuuden ja kiinnostavuuden lisääminen suomalaisessa jääkiekossa.
Mestikselle tuli tälle kaudelle uusi suunnitelma, jonka tarkoituksena on kehittää sarjan markkinointia ja näkyvyyttä sille tasolle, jossa se oli 2010-luvun alkupuolella.
Tämä on mielestäni erittäin hyvä asia, että sarjaa koitetaan saada enemmän näkyviin ja puskettua eteenpäin, koska itsekin jo monen kauden ajan Mestistä seuranneena voin sanoa, että peli siellä on erittäin viihdyttävää ja vauhdikasta.
Myös Liiga on mennyt eteenpäin tämän vauhdikkuuden kanssa, mikä sekin on vain ja ainoastaan hyvä asia kehityksen kannalta.

Tässä koko kupletissa on kuitenkin yksi iso haitta, jota haluan teille tässä hiukan avata omasta näkökulmastani.

Kysymys on juuri yhdestä ja tietystä asiasta, joka avaisi kaikki solmut ja se on vain ja ainoastaan liigan aukaiseminen.
Se toisi jo aivan uuden ulottuvuuden ja ihmisiä alkaisi sitä kautta enemmän kiinnostaa suomalainen kiekko.
Tuttu piirre nykyisessä sarjajärjestelmässä on kuta kuinkin seuraavanlainen, jota ainakin itse ajattelen tietynlaisena asioiden ketjuna.

Liigassa pelataan loppukaudesta aivan liikaa pelejä, joissa kummallakaan joukkueella ei ole enää minkäänlaista panosta pelata. Tämä taas johtaa siihen, että häntäpään joukkueet alkavat jo Tammi-Helmikuun aikana myymään parhaita pelaajiaan pois.
Tähän on mielestäni toinenkin syy, kuin vain pelkästään huono menestyminen sarjassa ja panoksettomat pelit.
Se on se, että kun parhaita pelaajia myydään ja sarja on kaiken lisäksi suljettu, niin ihmisetkään eivät enää löydä halliin lainkaan.
Tämä pakottaa monet seurat pakon omaisestikin myymään pelaajiaan, jotta seuran taloudellinen tulos ei olisi kauden jälkeen niin paljoa pakkasella.
Olen itsekin huomannut, kun käyn paljon pelejä kauden aikana Mestiksen ja Liigan puolella seuraamassa, että kun nämä kaikki kohdat nidotaan yhteen, niin pelejä käyvät seuraamassa vain enimmäkseen ne, jotka käyvät hallilla muutenkin melkein joka pelissä.
Tämä nykyinen strategia ei tuo uusia ihmisiä hirveästi halliin ja tämä jos joku on huolestuttava asia.
Totta kai yleisömääriin vaikuttavat myös muutkin tekijät, kuten esimerkiksi Telia, joka näyttää Liigasta kaikki ottelut ja Elisa viihde puolestaan näyttää kaikki Mestiksen ottelut.
Lisäksi tietysti vaikuttavat myös lippujen hinnat, joista on käyty koko alkukauden keskusteluja monella taholla.
Uskon kuitenkin vahvasti siihen, että ihmiset (ne uudetkin seuraajat) kiinnostuisivat varmasti enemmän seuraamaan kiekkoa, jos Liiga avattaisiin ja olisi kauden aikana enemmän otteluita, joissa on panosta pelata.

Mestis pelkästään kasvattisarja?

Luin syksyllä ennen kauden alkua jatkoajan artikkelin, jossa kerrottiin, että Mestis vetää aikaisemmilta kausilta tutut palkintorahat seuroilta kokonaan pois.
Tarkoitus on käyttää nämä rahat sarjan markkinointiin ja näkyvyyden kehittämiseen, jotta tulevaisuudessa voitaisiin jakaa menestyneimmille seuroille isompia palkintoja kauden menestyksestä.
Tässä ei ole omasta mielestäni sinänsä mitään väärää, koska Mestis on hyvä sarja, jossa on viihdyttäviä pelejä joka ilta ja tätä pitäisi saada ehdottomasti enemmän näkyviin ns muuna, kuin "kasvattajasarjana" Liigalle.
Tässä ajattelussa omaan silmääni näkyy kuitenkin suljetun Liigan lisäksi ysi iso haitta.

Kun Liiga suljettiin, Mestiksen seurat saivat palkintona menestymisestään huomattavan summan rahaa, joka on näille muutenkin jo suhteellisen pienellä budjetilla operoiville seuroille valtavan iso plusmerkki seuraavaa kautta ja muutenkin toimintaa ajatellen.
Tilanne on tällä hetkellä kuitenkin sellainen, että Mestiksen johtoporras on tältä kaudelta ottanut palkintorahat kokonaan seuroilta pois.
Ja vaikka tämäkin asia oli seurojen tiedossa jo ennen kauden alkua, niin siitäkin huolimatta olen henkilökohtaisesti ihmeissäni tästä järjestelystä ja toimintatavasta.
Syksyllä julkaistiin uutisia monissa eri medioissa siitä, että aikaisemmilla kausilla jaetut palkintorahat käytetään tällä kaudella Mestiksen markkinointi- ja kehitystyöhön.
Tässä ajatuksessa ei ole todellakaan mitään huonoa ja itse olen suurimmilta osin iloinen, että Mestistä yritetään sarjana markkinoida ylöspäin.
Ongelmakohtia näen tässä kuitenkin tällä hetkellä kaksi seikkaa.

Ensimmäinen ongelmakohta on juuri se tämän kirjoituksen ydin, eli juuri se, että Liiga pysyy kiinni.
Se vaikeuttaa huomattavasti sarjan kehittämistä ja markkinointia, joka eittämättä näkyy myös sitä kautta yleisökatona.
Ja vaikka seurat Mestiksessä yrittäisivätkin markkinoida omaa seuraansa ja sitä kautta sarjaa, niin aina päätään nostaa ihmisten huulille se ajatus, että kun Liiga on suljettu, ei Mestistä oikein saa vietyä eteenpäin hyvänä tuotteena.

Toisena ongelmana näen sen, että palkintorahojen pois ottaminen tarkoittaa kylmästi kärjistettynä sitä, että Mestiksessä ei tällä kaudella pelata niin sanotusti "mistään."
Sitäkin kautta näin ollen sarjaa on erittäin haastavaa lähteä markkinoimaan ja ihmisiä on vaikea saada halliin.
Itse käyn viikoittain katsomassa Mestistä ja liigaakin tulee käytyä katsomassa melko tiiviiseen tahtiin.
Molempia sarjoja paikan päällä nähneenä satoja otteluita voin sanoa, että varsinkin Mestiksessä ainakin täällä omalla paikkakunnallani lähestulkoon aina hallilla tulevat vastaan samat ihmiset.
Nämä ihmiset ovat mitä suuremmalla todennäköisyydellä siellä siksi, että tykkäävät jääkiekosta sen verran paljon, eivätkä ajattele nykyistä tilannetta sen isommin, vaikka heilläkin (kuten myös minulla) nykyinen tilanne käy aika usein mielessä.

Liigassa tämä suljettuna pysyminen näkyy parhaiten sillä tavalla, että kun joukkue valahtaa esimerkiksi joulun jälkeen sarjan häntäpäähän, alkaa näiden joukkueiden vahvana terminä nykypäivänä käytetty tyhjennysmyynti.
Tämä alkaa viemään uskoa monilta kannattajilta seuraa kohtaan, koska faneille annetaan ikään kuin viesti, että "olemme luovuttaneet tämän kauden osalta" ja tämä näkyy heti yleisömäärissä.
Suljettu sarja antaa kuitenkin mahdollisuuden näille myynneille ja näin ollen pelien taso eittämättä laskee kevättä kohti.
Positiivista tässä on ainoastaan se, että seurat eivät välttämättä joudu taloudellisesti niin koviin hankaluuksiin, jos myyvät kärkipelaajiaan pois ja varsinkin vielä jos kausi on muutenkin taloudellisesti sujunut heikommin, niin tämä antaa mahdollisuuden hiukan hengittää.

Panosta peleihin- kiinnostus tapissa

Mutta siitä huolimatta vaikka Mestiksen seuroilla ei olisikaan kauden jälkeen edellytyksiä nousta Liigaan, pitäisi se mahdollisuus kuitenkin näille joukkueille suoda.
Liigan avaaminen lisäisi ihmisten kiinnostavuutta Mestistä kohtaan, yleisömäärät kasvaisivat, lisäisivät näkyvyyttä, markkinointi tehostuisi, syitä on vaikka kuinka ja paljon.
Mutta ennen kaikkea tärkeimpänä se, että Mestis saisi tätä kautta enemmän arvoa kilpailullisena sarjana, eikä vain kantaisi nyt ikävää leimaa vain ns "kasvattajasarjana."

Liigassa tämä näkyisi siten, että häntäpään joukkueillakin olisi panosta pelata kevääseen asti kovia pelejä, eikä myydä parhaimpia pelaajiaan jo esimerkiksi tammikuussa muualle.
Tämä lisäisi myös fanien kiinnostusta tulla hallille loppuun asti, vaikka joukkue pelaisi esimerkiksi liigakarsinnoissa, koska niissä on panosta pelata ja tätä kautta fanit antaisivat varmasti täyden tuen joukkueelle, jotta säilyisi Liigassa seuraavallekin kaudelle.

Vai kumpaa peliä luulette, että esimerkiksi Liigan häntäpäässä olevan joukkueen kannattaja menee katsomaan?

- Merkityksetöntä maaliskuun runkosarjaottelua, jossa molemmat ovat myyneet kärkipelaajansa pois, eikä ottelussa ole mitään panosta sarjan kannalta.

- Ottelua, jossa ratkaistaan kumpi päätyy Liigakarsintoihin ja kumpi selviää kuiville. Molemmilla täysi miehitys mukana ilman mitään tyhjennysmyyntejä?

Seurauskolliset fanit käyvät katsomassa totta kai ottelut vaikka tilanne olisi mikä, mutta kumpi ottelu houkuttaisi enemmän muita sen kaupungin asukkaita tulemaan otteluun, jotka eivät ole paljoakaan peleissä käyneet? Aivan, jokainen tietää varmasti tasan tarkkaan lopputuloksen.
Kiinnostus molempia sarjoja kohtaan nousee heti, kun Liiga aukaistaan, näin uskallan väittää.

Itse menen myös tällä kaudella seuraamaan molempia sarjoja, koska suljetusta sarjasta huolimatta sekä Mestis, että Liiga tarjoavat illasta toiseen erittäin laadukasta ja viihdyttävää kiekkoa.
Olen sen verran kova kiekkoihminen, että en erittele näitä kahta sarjaa eriarvoisiksi, vaan molemmat sarjat ovat erittäin kiinnostavia ja intohimoisesti seuraan näitä molempia myös jatkossa.


Kiekkoprofessori
Joona




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti